2013/02/06

MOFETTA - a természetes gyógymód

Mátraderecske

A palóc hagyományokat őrző Mátraderecske a Mátra legszebb vonulatán fekve egyedi mikroklímát élvez. Az egyedülálló panorámával rendelkező kis mátraaljai falucska Budapesttől 120, Egertől 30 km-re található.

Strandfürdőjének vize közel megegyezik a bükkszéki víz (Salvus) összetétel.A Magyarországon egyetlen helyen: a gyönyörű fekvésű mátrai faluban, Mátraderecskén található természeti kincset már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére, gyógyítására. A mintegy 1000 m mélységből feltörő, nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz egy medencébe kerül, s akár ha fürdőznénk - megmártózhatunk benne. Azzal a különbséggel, hogy a gyógyulni vágyó víz helyett egy színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb szén-dioxidban merül el.


A széndioxid gáz balneoterápiás alkalmazása több évezredes múltra tekint vissza.Az utóbbi évtizedek un. civilizációs betegségei azonban ismét ráirányították a figyelmet a CO2 gáz gyógyászati jelentőségére.A geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. A gáz összetevői a bőrön át, valamint a légzéssel a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek kiMár a rómaiak is amfiteátrumszerűen kiképzett medencékben, mofettákban kezelték betegeket. A középkori Paracelsus égési sérülések, fekélyek, női betegségek esetén használta a gyógygázt. A természetes széndioxid szárazfürdőt Európa több országában - ahol erre lehetőség van: Románia, Lengyelország, Olaszország, Ausztria - már évszázadok óta alkalmazzák. A széndioxid gáz értágító hatását az angol Joseph Lister bizonyította be 1858-ban. A gyógyászatban ma már méltó helyet tölt be a száraz CO2 gáz is, mint fizioterápiás tényező.A mátraderecskei mofettát 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága gyógygázzá minősítette. A gyógyászati központot pedig 2006-ban gyógygázfürdő intézménnyé minősítették. A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia egyedülálló gyöngyszeme, mely jelentősen hozzájárul az ország érbetegeinek, és egyes reumatológiai kóresetek színvonalas ellátásához, rehabilitációjához.
2011. 09.06-i hír: Tb-támogatott lesz a mofetta-kezelés Mátraderecsén!


Társadalombiztosítási támogatásban részesül a jövőben a "mátraderecskei mofetta", vagyis a természetesen feltörő szén-dioxiddal végzett kezelés.

dr.Gyetvai Gyula közlése szerint az erről szóló miniszteri rendelet már megszületett, a támogatás mértékéről azonban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ármegállapító bizottságának kell döntenie.

Az új lehetőségtől azt várják, hogy a jelenlegi évi kétezer beteg sokszorosát fogják kezelni a Heves megyei településen - tette hozzá a főorvos.Mint elmondta, a szén-dioxid szárazfürdővel, értágító hatása miatt, elsősorban az érszűkületes betegeket kezelik.

Döntő többségük cukorbeteg, ugyanis a diabetesnek az érszűkület az egyik szövődménye.Gyógyhatás

Az érszűkület, a visszeresség, a trombózis, a mélyvénás trombózis után visszamaradó tünetek kezelésekor alkalmazható. A gázban fellelhető radontartalom különlegesen hatásos szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, a vérnyomás tartós csökkentésére. Izületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére és megszüntetésére is alkalmas, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, és vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésére, az immunrendszer erősítésére is ajánlott.

A kezelés jó eredménnyel alkalmazható keringési és mozgásszervi rendellenességekkel küszködő betegeknél is.

dr.Gyetvai Gyula közlése szerint jelenleg 1600 forintba kerül egy kezelés, vagyis egy tizenöt kezelésből álló kúra, amely fél évre is jelentősen javítja a betegek életminőségét, 24 ezer forintba kerül


A társadalombiztosítási támogatás jelentős hatást gyakorolhatna a térség turizmusára is, hiszen a kezelésre érkezők a községben, illetve a szomszédos településeken szállnak meg - mondta Gyetvai Gyula.Mátraderecskén immár tizenöt éve fogadnak betegeket. Először egy erre a célra épített faházban, majd 2006 óta napi háromszáz beteg kezelésére is alkalmas, 430 millió forintos beruházás keretében megépített Mofetta épületében.

Az állami támogatásokon túl a falu lakói 103 millió forinttal közvetlenül is hozzájárultak a fejlesztéshez, a település közössége ugyanis úgy döntött, hogy az úgynevezett gázár-visszatérítést nem osztják szét, hanem a mofetta megépítésére fordítják!

.
A cikk folytatása: http://otvenentuliak.network.hu/blog/juhaszok-klubja-hirei/majd-10-ev-varakozas-utan-a-tb-tamogatja-a-gyogygaz-kezelest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése