2013/04/09

Veszélyeztetheti az egészségturizmust egy új törvénymódosítás2013.04.08. 21:32 | TPB/Index


Szakmai alkalmatlansága miatt elfogadhatatlan jelen formájában a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítási javaslata – kongatták meg a vészharangot geotermikus és hidrogeológus szakértők április 2-án. A kifogásolt javaslat lényege, hogy a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek általános visszatáplálási kötelezettsége választható lehetőség legyen.


A szervezetek szerint azonban a módosítás elfogadása akadályozná az egészségturizmus hosszú távú stratégiai céljainak megvalósulását, a geotermikus energiahasznosítás fejlesztését, gátolná a Vidékfejlesztési Minisztérium által társadalmi véleményezésre bocsátott Nemzeti Vízstratégia céljainak megvalósulását.
A tiltakozó szervezetek szerint a visszasajtolást előíró jogszabályt valóban módosítani kell, de nem a javaslatban leírtak szerint. A kizárólag energetikai célra használt termálvíz esetében jogi lehetőséget kellene biztosítani a visszasajtolási kötelezettség feloldására – de csakis egyedi elbírálás, előzetes hatósági mérlegelés alapján. A mérlegelés alapja a termálvíz készletek egyensúlyának megóvása, az elfolyó használt termálvizek elhelyezésével kapcsolatban a felszíni vizeket terhelő problémák megoldása lehetne, a kitermelés hatásainak kötelező monitorozásával.
Termálvíz készleteink végesek, a „gyógyvíz tengeren úszó ország” félrevezető, a médiában gyakran megjelenő képének elfogadása sok kockázatot rejt. Ez a szemlélet sajnos a törvényjavaslat szellemiségéből is visszaköszön, írják.
A kilenc szakmai szervezetet - köztük több egyetemi földtani tanszék - véleményét tömörítő tiltakozó levélben azt írták: a jelenleg előterjesztett javaslat következményei ma még be sem láthatók, aminek a termálvízre épülő fürdő- és egészségturizmus és a jelenleg már üzemelő geotermikus vízhasználatok, valamint a környezetünk látja kárát. Ezzel egész Magyarország hosszú távon csak veszíthet! Minden túlzás nélkül súlyos környezeti kockázat prognosztizálható nemcsak a termálvizekre, hanem a használt vizeket befogadó felszíni vizekre is".
"Tisztelettel kérjük a Magyar Országgyűlés demokratikusan választott tagjait, szakmai kérdésekben fogadják meg a szakértők, a szakmai társadalom véleményét és ne fogadják el a törvénymódosítási javaslatot" - zárul a közlemény.
Megkérdeztük a Magyar Fürdőszövetséget is, amely már foglalkozik a témával, állásfoglalást néhány napon belül ígért.

A tiltakozó szervezetek
Magyar Hidrológiai Társaság
Nemzetközi Hidrogeológiai Szövetség Magyarországi Tagozata
Magyar Termálenergia Társaság
Dél-alföldi Termálenenergetikai Klaszter
Geotermikus Koordinációs és Innovációs Alapítvány
Eötvös Lóránd Tudományegyetem Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék
Miskolci Egyetem Környezetgazdálkodási Intézet
Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék
Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszék


Forrás: turizmus.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése