2013/08/13

Trombózis, érszűkület




Az érbetegségek igen veszélyesek súlyosságuk, életet veszélyeztető, életminőséget rontó tulajdonságaik miatt igényelnek nagy figyelmet betegektől és orvosaiktól is.
Az érszűkület, érelmeszesedés a verőerek súlyos elváltozása. Leggyakrabban a szívet ellátó koszorúereket támadja meg, mely infarktust okozhat, de szinte ugyanilyen gyakran a nyaki verőereket és a láb ereit is veszélyezteti. Az agyat ellátó fő nyaki verőér beszűkülése és a szűk szakaszról vérrög elsodródása agyérgörcsöt, gutaütést eredményezhet. A lábakhoz vezető erek szűkülete, elzáródása, pedig járástávolság-csökkenést, súlyos esetben a végtag kisebesedését, elfertőződését, elvesztését okozhatja.

A verőér-betegségek lehetnek öröklött, genetikai okokkal magyarázhatóak. A rizikótényezők esetleges csökkentése azonban mindannyiunk feladata. Köztudott tény, hogy a dohányzás jelentősen növeli az érbetegségek kialakulásának lehetőségét. De a koleszterinszegény étrend, a rendszeres torna vagy mozgás, az optimális testsúly megtartása pedig egyéb pozitív hatásaik mellett csökkentik az érbetegségek előfordulását. A nyugat-európai országokban korábban bevezetett igen szigorú dohányzási tilalom és az életmódváltást elősegítő kampányok hatására drámaian visszaesett a szív- és érrendszeri megbetegedések száma és a halálozás, ezzel egyidőben években mérhetően meghosszabbodott a jó minőségű élettartam. Magyarországon sajnos még nem tartunk itt.

Visszér


A visszérbetegség szintén a felnőtt lakosság több, mint 60%-át érinti. Szerencsére ez legtöbbször lényegesen jobb indulatú, mint a verőerek betegsége. De ez is megkeserítheti mindennapjainkat, elhanyagolt állapotban pedig súlyos állapotba torkolhat pl. mélyvénás trombózis, lábszárfekély, tüdőembólia. A lábakon láthatóvá váló tágult bőr alatti kékes erek a felületes visszérrendszer kóros mértékű kitágulásának következménye. Kiváltó oka a hosszan tartós állás, ülés következtében létrejövő pangás a visszerekben, amelyeknek fala a verőereknél vékonyabb, és kevesebb izmot tartalmaz. Ezért hajlamos kitágulásra. A visszerekben található egyenirányító billentyűk kitágulnak és tovább rontják a keringést, mely gyakran a lábak fokozódó duzzanatához, feszüléséhez vezet. Végül a fekély megjelenéséhez vezethetnek.



Ha tetszett a blogom, kérem, hogy ossza meg ismerőseivel és lájkolja az oldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése